Archiwum

 

W tym roku sołectwo Brzeźno Szlacheckie przygotowywało wieniec na gminne dożynki. Historia tworzenia wieńców i samych dożynek w Polsce sięga przełomu XVI i XVII wieku. Wtedy to chłopi przygotowywali wieńce i darowali je dziedzicowi, a ten przygotowywał ucztę. Rzecz działa się zawsze przed zakończeniem żniw. Przygotowanie wieńca dożynkowego to prawdziwe wyzwanie. Kiedyś wieniec dożynkowy przechowywany był w stodole do kolejnego roku. Ziarna, które się z niego wykruszyły wrzucano do worków z ziarnem siewnym. Dziś wieńce najczęściej zdobią sale w domach kultury, a także kościoły.

Przygotowywanie Cz.1

img001.jpg img002.jpg img003.jpg

img004.jpg img005.jpg img006.jpg

img007.jpg

Przygotowywanie Cz.2

img001.jpg img002.jpg img003.jpg

img004.jpg img005.jpg

Przygotowywanie Cz.3

img001.jpg img002.jpg img003.jpg

img004.jpg img005.jpg img006.jpg

img007.jpg img008.jpg img009.jpg

img010.jpg

Przygotowywanie Cz.4

img001.jpg img002.jpg img003.jpg

img004.jpg img005.jpg img006.jpg

img007.jpg img008.jpg

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone